به طور کلی، لیزر درمانی دارای اثرات ضد التهاب، ضد درد (اثر مسکن) بوده و باعث تسریع فرایند ترمیم بافت و رشد سلولی، بهبودی عملکرد اعصاب، بهبود فعالیت های عروقی، کاهش تشکیل بافت فیبروز، ترمیم سریع تر زخم ها می شود و برای مدیریت درد، جراحات بافتهای همبند، جراحات عضلانی، جارحات مفاصل و جراحات مغزو اعصاب کاربردهای فراوانی دارد.
لیزر درمانی در فیزیوتراپی
به طور کلی استفاده از لیزر پرتوان برای درمان بیماریهای آرتریت ، خارپاشنه ، التهاب فاشایی کف پا ، آرنج تنیس بازان ، آرنج گلف بازان ، پارگی تاندون های روتاتور کاف ، التهاب غلاف سینوویوم ، تاندون های اکستانسوری دست ، اختلالات TMJ( مفصل فکی – گیجگاهی )، فتق یا پارگی دیسک کمر ، تاندونیت ها ، شکستگی ، سائیدگی کشکک ، سندرم تونل کارپ (CTS) پارگی رباط ، سیاتیک ، دردگردن ، کمر درد ، دردپشت ، پیچ خوردگی کپسول مفصلی ، التهاب عصب ، آسیب عصب ، ترمیم پس از جراحی مفید بوده و مورد استفاده قرار می گیرد ولی یکی از مهمترین و پرکاربردترین زمینه های استفاده از لیزر پرتوان، استفاده از آن در زمیته فیزیوتراپی است. لیزر تراپی، یا همان استفاده از لیزر در فیزیوتراپی، یکی از روشهای درمانی پرکاربرد در پزشکی است که امروزه کاربرد وسیعی در فیزیوتراپی دارد.
فواید لیزر درمانی:
در فرآیندهای پزشکی از لیزر برای برشهای جراحی نیز استفاده می شود ولی استفاده از لیزر برای درمان برخی از بیماریهایی که در بالا ذکر شد، نیازی به برش جراحی، بستری شدن و طی دوران نقاهت (مانند اعمال جراحی) ندارد و در اصطلاح یک روش غیرتهاجمی به حساب می آید که از مهمترین مزایای استفاده از این روش در درمان بیماریها به شمار می رود.
کاهش و از بین بردن درد، کاهش التهاب، بهبود گردش جریان خون و تسریع روند بهبودی از جمله مهم ترین فواید لیزرتراپی هستند که در بالا هم به آنها اشاره شده است. در واقع، لیزر تراپی با به تاخیر انداختن خون شاهرگی و همچنین تحریک دستگاه لنف به فعالیت بیشتر و خروج مایعات مناطق متورم بدن، باعث کاهش التهاب بافتی و در نتیجه کاهش درد بدن می شود.
همچنین، لیزر درمانی پرتوان با نفوذ بیشتر در بافتهای عمیقتر بدن، باعث افزایش سرعت تولید مثل و رشد سلولی در آن ناحیه می شود و در نتیجه روند بهبود زخم و ترمیم بافتهای آسیب دیده بدن سرعت بیشتری خواهد گرفت.
تعداد جلسات لیزر درمانی و نیز مدت زمان لازم برای تابش لیزر، بسته به وسعت بیماری فرد بیمار و بنا به نظر فیزیوتراپیست معالج متفاوت بوده و بین ۱۰ تا ۲۰ جلسه و هر جلسه بین ۵ تا ۲۰ دقیقه زمان لیزر درمانی می باشد.