آسیب دیدگی ورزشی و درمان آن با فیزیوتراپی - فیزیوتراپی راهین
18116
rtl,page-template-default,page,page-id-18116,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-29.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-18423,elementor-page elementor-page-18116

آسیب دیدگی ورزشی و درمان آن با فیزیوتراپی

آسیب دیدگی در خلال فعالیت های بدنی یکی از مشکلات جدایی ناپذیر در ورش است. که در صورت حاد بودن آن می تواند موجب عدم توانایی تحرک، به خطر انداختن سلامتی جسمانی و روانی، افزایش هزینه های درمانی و کاهش انگیزه ورزشکاران شود. ورزش  یک وسیله بازدارنده از بروز مشکلات جسمانی است. که گاهی رعایت نکردن برخی نکات در آن، خود باعث آسیب های جدی به فرد می شود. مهمترین علل بروز آسیب های ورزشی، گرم نکردن بدن، عدم آمادگی جسمانی، محیط نامناسب ورزشی، ابزار و وسایل غیراستاندارد ورزشی و شدت برخوردهای بدنی ورزشکاران می باشد.

 

درمان آسیب های ورزشی

تحقیقات نشان داده که در هر ورزشی امکان وجود صدمات و آسیب های مختص به همان ورزش وجود دارد. در تقسیم بندی که برای انواع ورزش ها انجام شده است. ورزش هایی که در هر ۱۰۰۰ ساعت بیش از ۵ آسیب در آن ها رخ دهد در شمار ورزش های پرخطر و با درصد آسیب بالا هستند. در این میان راگبی و لاکروس با ۳۰ ضربه در ۱۰۰۰ ساعت بالاترین خطر آسیب دیدگی را به خود اختصاص داده اند.

دسته بندی آسیب های ورزشی

آسیب های ورزشی را بر دو اساس دسته بندی می کنند. دسته بندی اول براساس علت بروز آسیب دیدگی و دسته بندی دوم براساس نوع بافتی که دچار آسیب دیدگی شده است. هر یک از این دو دسته ، خود به چند زیرگروه تقسیم می شوند که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.

الف) آسیب دیدگی براساس علت بروز آن

آسیب دیدگی مستقیم:

این گروه از آسیب دیدگی ها در اثر برخوردهای مستقیم بین افراد یا افراد با وسایل و تجهیزات ورزشی پیش می آید. همچنین دامنه صدمات در این گروه بسیار وسیع است تا جایی که شامل ضرب دیدگی جزیی یا حتی شکستگی های جدی می شود. آسیب دیدن بازیکنان فوتبال در هنگام تکل زدن و دفاع کردن نمونه ای رایج از این نوع آسیب دیدگی است.

 

 

آسیب دیدگی ورزشکاران

آسیب دیدگی غیرمستقیم:

این گروه از آسیب دیدگی ها معمولا در اثر انجام نادرست حرکات ورزشی و یا عدم انجام حرکات کششی لازم قبل از ورزش به وجود می آیند. معمولا افراد تازه کار در هر رشته ای در ابتدا گرفتار این نوع آسیب دیدگی می شوند. علت نامگذاری غیرمستقیم برای این دسته آن است که در این گروه، لزوما جایی که فشار را تحمل می کند آسیب نمی بیند. بلکه محلی دیگر دچار آسیب دیدگی می شود. مثلا در صورت کشش یا تحمل فشار بیش از حد دستان، ممکن است کتف فرد از جا رود.

آسیب دیدگی ورزشی بانوان

آسیب دیدگی های ناشی از کار بیش از حد:

در انجام تمرینات ورزشی، ورزشکاران باید به این نکته توجه داشته باشند که پس از هر تمرین، بدن آن ها نیاز به ریکاوری دارد که در صورت توجه نکردن به این موضوع با مشکلاتی مواجه می شوند. مشکلاتی که از عدم زمان دادن کافی به بدن برای ریکاوری ناشی می شوند معمولا به تدریج و با ورم و درد ناحیه ای از بدن خود را نشان می دهند.

استفاده نادرست از وسایل ورزشی، استفاده از وسایل ورزشی غیراستاندارد و انجام تمرینات ورزشی بدون برنامه استاندارد عمده ترین دلایل بروز اینگونه از آسیب ها در ورزشکاران هستند. برای نمونه ای از این دسته از آسیب ها می توان پیاده روی و دویدن با کفش های غیراستاندارد را مثال زد که به مرور زمان و به تدریج باعث ناراحتی های از جمله کمر درد و آسیب هایی به کمر برد ورزشکار می شود.

ب) آسیب دیدگی بر اساس نوع بافت آسیب دیده

۱-  صدمات واردشده به بافت نرم:

این گونه از آسیب دیدگی ها از متداول ترین نوع صدمات در ورزش به شمار می آیند که معمولا باعث ورم و خون مردگی در بافت ورزشکار می شوند. بافت هایی از بدن ورزش کاران که در این دسته از آسیب ها قرار دارند عبارتند از: پوست، عضله، لیگامان و تاندون.

 

آسیب دیدگی ورزشی

۲- صدمات واردشده بافت سخت:

ترک خوردن، شکستگی و دررفتگی استخوان های بدن ورزشکاران از جمله مهمترین آسیب هایی است که در این دسته قرار می گیرند. معمولا اینگونه از آسیب دیدگی ها از برخورد یک نیروی بسیار قوی با بدن ورزشکاران رخ می دهد که همراه با صدمه ای که به بافت های سخت بدن می زند، بافت های نرم را نیز دچار آسیب دیدگی می کنند.

 

درمان آسیب دیدگی های ورزشی به کمک فیزیوتراپی

امروزه، با توجه به حرفه ای شدن تمامی رشته های ورزشی، درمان آسیب های ورزشی نیز پیشرفت کرده و وسعت فراوانی یافته است که فیزیوتراپی یکی از بی خطرترین و کم هزینه ترین روش های درمانی است. هدف از انجام فیزیوتراپی برروی ورزشکاران صدمه دیده، بازگرداندن سطح آمادگی جسمانی ورزشکار به قبل از آسیب دیدگی در حداقل زمان ممکن است.

به طور کلی، فیزیوتراپیست دو هدف اصلی را دنبال می کند:

  • پیشگیری از کاهش سطح آمادگی ورزشکار آسیب دیده
  • بازیابی توان و قدرت بافت آسیب دیده و پیشگیری از ضعف عضلانی، خشکی مفاصل، محدودیت های حرکتی و سایر آسیب ها

شروع درمان های اولیه فیزیوتراپیست برروی آسیب دیدگی ورزشکاری که تازه صدمه دیده است می تواند طول مدت درمان را کوتاه کند. همچنین از بیشتر شدن شدت صدمات او جلوگیری کند. به همین دلیل است که در سطوح حرفه ای ورزش، هر تیمی خود دارای تیم پزشکی اختصاصی می باشد. این تیم آن ها را در زمین بازی همراهی می کنند تا در صورت بروز حوادث، سریعا اقدامات اولیه لازم مانند کمپرس یخ، اسپری ضد درد و یا آتل بستن برای جلوگیری از حرکت بیشتر عضو و سایر اقدامات لازم را برروی فرد آسیب دیده انجام دهند.

آسیب هایی که به فیزیوتراپی نیاز دارند

از جمله آسیب های ورزشی که برای درمان به فیزیوتراپی نیاز دارند عبارتند از:

  • کشیدگی لیگامان ها، عضلات و تاندون ها
  • پارگی رباط ها و تاندون ها
  • پیچ خوردن مچ پا
  • شکستگی های به وجود آمده
  • تاندونیت ها و بورسیت های شانه
  • کشیدگی یا پارگی اعصاب محیطی مانند عصب سوپرا اسکاپولار
  • آسیب های وارده به مینیسک زانو

 

صدمه دیدن بافت سخت

روش های درمان با فیزیوتراپی

فیزیوتراپی با استفاده از روش‌های مختلفی به ورزشکاران آسیب دیده کمک می‌کند. این روش‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

 

1. درمان با یخ و گرما:

استفاده از یخ و گرما به ترتیب برای کاهش التهاب و درد و تسکین درد موثر هستند.

 

2. ماساژ ورزشی:

ماساژ ورزشی باعث افزایش جریان خون به عضلات می‌شود که باعث تسریع فرایند بازیابی و کاهش تنش عضلانی می‌شود.

 

3. تمرینات تقویتی و انعطاف پذیری:

فیزیوتراپی شامل تمریناتی برای تقویت عضلات ضعیف و افزایش انعطاف پذیری مفاصل است که بازگشت به وضعیت طبیعی ورزشکار را تسریع می‌کند. تمرینات با دستگاه های مکانوتراپی فیزیوتراپی ها در راستای همین امر هستند.

 

4. آموزش نحوه حرکت:

فیزیوتراپیست‌ها به ورزشکاران آسیب دیده نحوه انجام حرکات صحیح را آموزش می‌دهند تا از آسیب‌های بعدی جلوگیری شود. تحقیقات نشان داده است اکثر ورزشکارها با حرکات اشتباه روند درمان را به تاخیر می اندازند.

 

5. استفاده از تجهیزات فیزیوتراپی:

فیزیوتراپیست‌ها ممکن است از تجهیزاتی مانند باندها، تیپ ها و دستگاه‌های الکترونیکی مانند مگنت، تکار، شاک ویو و لیزر پرتوان برای کمک به تسریع فرایند بازیابی استفاده کنند.

 

به طور کلی، فیزیوتراپی با ترکیب متداول این روش‌ها، به ورزشکاران آسیب دیده کمک می‌کند تا بهبودی بهتر و سریعتری را تجربه کنند و از آسیب‌های بعدی پیشگیری کنند.

 

تجربیات، سوالات و نظرات خود را با ما در میان بگذارید. در صورتی که از مشکلات صدمات ورزشی رنج می برید آن را با ما در میان بگذارید تا بهترین مشاوره درمانی را دریافت کنید. تیم فیزیوتراپیست ما در فیزیوتراپی راهین به طور تخصصی بر روی مشکلات ورزشکاران و حل مشکلات آنان تمرکز دارد.

 

 

 

 

بدون نظر

ارسال دیدگاه

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.