۱۹ آذر نقش فیزیوتراپی در تقویت عضلات و مفاصل آسیب دیده
هنگامی که فردی در اثر صدمات، معلولیت و بیماریها دچار مفاصل آسیب دیده میگردد، به کمک فیزیوتراپی یا طب فیزیکی میتواند، دامنه حرکتی و عملکرد اندامهای خود را بازسازی نماید. همچنین به کمک فیزیوتراپی میتوان خطر بیماری و آسیبدیدگیها را در آینده کاهش داد. میتوان گفت یک روش درمانی جامع است که بهطور مستقیم بیمار را درگیر فرایندهای مراقبتی میکند.
فیزیوتراپی چیست؟
یک شاخه تخصصی پویا و فعال در حرفه پزشکی است، که به افراد کمک کرده تا در طول زندگی خود بالاترین سطح عملکرد فیزیکی را داشته باشند. فیزیوتراپی در واقع به درمان، حفظ و بازسازی عملکردهای فیزیکی افراد میپردازد. تنها یک متخصص فیزیوتراپی میتواند به صورت مستقیم به نظارت و ارائه خدمات فیزیوتراپی مبادرت ورزد. بازپروری مفاصل آسیب دیده در حوزه تخصصی فیزیوتراپ ها می باشد.
نقش فیزیوتراپی
در بسیاری از کشورها، فیزیوتراپها نقش کلیدی در مراقبتهای اولیه درمانی ایفا میکنند. آنها دسترسی مناسب افراد را به خدمات فیزیوتراپی تضمین میکنند. دسترسی سریع به فیزیوتراپی با شرایط مناسب در سلامت بیمار و کاهش هزینههای درمانی بسیار مؤثر است. برای مثال، فردی که دچار مفاصل آسیب دیده میشود، اگر در عرض ۷۲ ساعت از شروع درد توسط یک متخصص فیزیوتراپی معاینه گردد، در مقایسه با افرادی که دسترسی سریعی به خدمات فیزیوتراپی ندارند، به تعداد جلسات درمانی کمتر نیازمند خواهد شد. همچنین مدتزمان دور ماندن از محل کار او نیز کاهش یافته و فرایند درمان سریعتر خواهد شد.
در نقش آموزشی، بهطور معمول فیزیوتراپیستها در مورد جنبههای مختلف شرایط بیماران به آنها آموزش و آگاهی میدهند. با آموزش دادن راهکارهای درمانی، سعی میکنند عملکرد فیزیکی بیماران را بهبود بخشند. اغلب بیماران در خصوص تغییر سبک زندگی و برنامههای ورزشی در خانه، آموزش میبینند تا برای دستیابی به اهداف درمانی خود شرکت فعالانه داشته و توانمند گردند.
مشکلات مکانیکی
آسیب های مکانیکی زانو از علل دیگر ایجاد درد در مفصل زانو میباشند.خوشبختانه متخصصین فیزیوتراپیست با استفاده از مدالیته ها و حرکات اصلاحی میتوانند به بیمار پس از آسیب کمک کنند. مراقبت های طی جلسات فیزیزوتراپی زانو برای بهبودی سریعتر برای بیمار ضروری است. فیزیوتراپیست تمامی اطلاعات و موارد لازم را برای بیمار شرح میدهد.
بعضی مشکلات مکانیکی که باعث زانو درد میشوند و با استفاده از فیزیوتراپی قابل درماناند، عبارتاند از:
وجود جسم آزاد در مفصل زانو: منظور از جسم آزاد تکههای کوچکی از رباط یا استخوان است که آزادانه در مایع مفصلی زانو (سینوویوم) حرکت میکند. چنانچه جسم آزاد در حرکتهای خمشی یا کششی در نقطهای گیر بیفتد، بیمار نمیتواند مفصل را حرکت بدهد. جسم آزاد به غضروف مفصلی آسیب میزند و موجب ابتلا به آرتروز زانو میشود.
سندرم باند ایلیوتیبیال: این سندرم زمانی بروز مییابد که نوار بافتی چنان سفت و کشیده شود که به تیغۀ خارجی استخوان ران ساییده شود. دوندگان دوی سرعت مستعد ابتلا به سندرم باند ایلیوتیبیال هستند.
در رفتن کشکک زانو: گاهی اوقات کاسه زانو یا کشکک زانو درمیرود. کشکک زانو در موارد انگشتشمار در وضعیت دررفته باقی میماند و به راحتی میتوانید دررفتگی را مشاهده کنید.
درد مفصل ران یا پایین پا: وقتی لگن یا پایین پا درد میگیرد، معمولاً سعی میکنیم با تغییر دادن روش راه رفتن و انداختن حداکثر وزن روی پای دیگر، فشار کمتری را به پای دردناک وارد کنیم. این حرکت فشار مضاعفی را به یک زانو وارد میکند و به زانو درد دامن میزند.
شرایط قابل درمان با فیزیوتراپی
برخی از شرایط میتوانند بهطور مؤثری از فیزیوتراپی بهره ببرند:
- آرتروز کمر و آرتروز گردن
- مفاصل آسیب دیده
- درد در قسمت پشت بدن (کمر درد)
- اختلالات مربوط به پاها
- ضایعات غضروفی
- دیسک کمر
- درد پایین کمر
- رگ به رگ شدن و کشیدگیها
- اختلالات مربوط به مفصلها
- سیاتیک
- سردرد
- گردن درد
- روماتیسم زانو و روماتیسم ستون فقرات
تمرینات فیزیوتراپی
مداخلات فیزیوتراپی با بهبود در کارکرد فیزیکی، سلامت و کیفیت زندگی افراد در ارتباط است. برای شروع فرایند درمان به کمک فیزیوتراپی، ابتدا سابقه پزشکی، آزمایشهای پزشکی و مطالعات تصویربرداری بیمار ارزیابی میگردد. متخصص فیزیوتراپی این یافتهها را با معاینات فیزیکی خود (ازمایشات و معاینههای تنفسی، قلبی، عضلانی -اسکلتی، عصبی – عضلانی و سیستم پوششی بدن) ترکیب مینماید تا به تشخیص دقیق برسد.
سپس برای رسیدن به توانبخشی و باز توانی بیمار، متخصص فیزیوتراپی یک برنامه جامع درمانی را مطابق نیازهای بیمار طرحریزی میکند. متخصص طب فیزیکی با ارائه مداخلات درمانی مختلف، عملکرد فیزیکی و کیفیت زندگی بیماران را بهینهسازی میکند. عملکرد فیزیکی و کیفیت زندگی افراد ممکن است در اثر عواملی مانند پیری، تروما (آسیب)، بیماریهای مزمن و یا شرایط محیطی به خطر افتد. بهجای تمرکز بر جنبههای فردی یک آسیب یا بیماری، فیزیوتراپیستها بدن را بهعنوان یک کل واحد در نظر میگیرند.
برخی از روشهای اصلی مورد استفاده توسط فیزیوتراپیست عبارتاند از:
آموزش و مشاوره: فیزیوتراپیستها با آموزش و ارائه توصیههای عمومی در مورد عواملی که زندگی روزانه شما را تحت تأثیر قرار میدهند (مانند نحوه قرارگیری وضعیت صحیح بدن، بلند کردن یا حمل صحیح اشیا جهت جلوگیری از بروز صدمات)، به بهبود کیفیت زندگی افراد میپردازند.
تمرینات ورزشی ویژه و مشاوره در خصوص فعالیتهای بدنی: به منظور بهبود سلامت عمومی و تحرک بدن افراد و همچنین برای تقویت قسمتهای خاصی از بدن، ممکن است ورزشهای خاصی برای شما تجویز گردد.
درمان دستی: در این روش فیزیوتراپیست با استفاده از دست خود، به تسکین درد، بهبود سفتی و افزایش دامنه حرکتی اندامها میپردازد. گاهی اوقات تکنیکهای دیگری نیز ممکن است استفاده شود، مانند تمرینات ورزشی خاص یا طب سوزنی.
پرسشهای متداول
در اولین جلسه ملاقات با فیزیوتراپیست، چه اتفاق میافتد؟
متخصص طب فیزیکی دارای مجوز و صلاحیت، به مشاوره با شما میپردازد. سابقه پزشکی و آزمایشات شما به دقت تحت ارزیابی قرار خواهد گرفت. سپس تصویر روشنی از شرایط و روشهای درمانی برای شما ارائه خواهد شد تا به اهداف درمانی لازم دست یابید. همچنین یک برنامه ورزشی ویژه برای تمرین در خانه دریافت خواهید کرد.
معمولاً، متخصص فیزیوتراپی درمان مفاصل آسیب دیده را در همان روز آغاز خواهد کرد. فرایند درمان با درمانهای دستی برای کاهش درد، خشکی زانو و اسپاسم (گرفتگی) عضلات کمر شروع میشود. پزشک از هر امکانی بهره میگیرد، تا به بهبودی سریع و کاهش درد شما کمک نماید.
آیا قبل از شروع فیزیوتراپی نیاز به تصویربرداری اشعه ایکس یا ام آر آی میباشد؟
در اغلب موارد قبل از شروع فیزیوتراپی، نیازی به گرفتن تصویربرداری اشعه ایکس و یا MRI، نمیباشد. اما اگر متخصص طب فیزیکی تشخیص دهد که شرایط شما نیازمند معاینات و ارزیابیهای ارتوپدی بیشتری میباشد، ممکن است شما را به یک متخصص ارتوپدی ارجاع داده تا اقدامات لازم صورت بپذیرد. که ممکن است شامل تصویربرداری اشعه ایکس، ام آر ای و یا سایر اقدامات درمانی باشد.
جلسات درمانی چه مدت طول خواهد کشید؟
بهطور کلی جلسه درمان حدود ۴۵ تا ۶۰ دقیقه طول خواهد کشید. بخش قابل توجهی از جلسه صرف صحبت کردن، آموزش و دریافت درمانهای دستی خواهد شد. همچنین ممکن است بخش از وقت شما صرف درمانهای دیگر مانند: تمرینات تجویزی، گرما درمانی و یا درمان با تحریک الکتریکی گردد.
به چند جلسه درمانی احتیاج خواهم داشت؟
اغلب بیماران دو تا سه بار در هفته، به مدت ۴ الی ۶ ماه به مراکز درمانی مراجعه خواهند نمود. هدف متخصص فیزیوتراپی این است که شما در سریعترین زمان ممکن به فعالیتهای مورد علاقه خود بازگردید.
.
بدون نظر